• Środa, 5 sierpnia 2020

Uzależnienie od alkoholu


Jak można wykryć uzależnienie od alkoholu? Jakie są objawy nadużywania alkoholu? Informacje na temat diagnostyki i terapii alkoholizmu

Co oznacza alkoholizm?

Uzależnienie od alkoholu jest potocznym terminem określającym uzależnienie od alkoholu. Charakteryzuje się ona problemami fizycznymi, psychologicznymi i społecznymi i prowadzi do wielu szkód wtórnych. Około 1,3 miliona osób w Niemczech jest uzależnionych od alkoholu. Istnieją pewne kryteria diagnozy uzależnienia od alkoholu. Jeśli dana osoba spełnia pewną liczbę tych kryteriów, jest uważana za zależną (patrz Diagnoza).

Przejście od "jeszcze normalnego" do wysokiego ryzyka lub szkodliwego zużycia i zależności jest płynne.

Jak działa alkohol?

Większość spożywanego alkoholu jest wchłaniana do organizmu lub krwiobiegu przez błony śluzowe przewodu pokarmowego. To, jak szybko to nastąpi, zależy między innymi od tego, co zostało zjedzone. Na pustym żołądku wchłanianie następuje bardzo szybko, natomiast żywność wysokotłuszczowa opóźnia ten proces. Najwyższy poziom alkoholu we krwi występuje średnio około 45 do 90 minut po spożyciu napoju alkoholowego.

Przy tej samej ilości alkoholu, stężenie alkoholu we krwi jest wyższe u kobiet niż u mężczyzn. Powód: mężczyźni mają większą masę mięśni niż kobiety, nawet przy tej samej wadze. Mięśnie są silniej zasilane krwią niż tkanką tłuszczową, więc dostarczany alkohol jest rozprowadzany w większej ilości płynu. Większość alkoholu rozkłada się w wątrobie. 

Wpływ alkoholu zależy od spożywanej ilości oraz indywidualnej kondycji fizycznej i psychicznej. Regularna konsumpcja prowadzi również do pewnego efektu przyzwyczajenia, który nazywany jest również tolerancją. Poprzez przyzwyczajenie, organizm mniej wrażliwie reaguje na alkohol. Sama wartość na młyn niekoniecznie mówi nic o tym, jak bardzo dana osoba jest już osłabiona w swoich zdolnościach fizycznych i psychicznych przez odurzenie.

Fizyczne reakcje na spożycie alkoholu są na przykład:

  • Zaburzenia koordynacji i ruchu (np. kołysanie się)
  • niewyraźna wymowa
  • Dylatacja naczyń krwionośnych (zaczerwieniona twarz)
  • zwiększony pot
  • Hiperplazja cewki moczowej... 

Na przykład reakcje psychologiczne na spożycie alkoholu:

  • dezinhibicja (zmniejszenie nieśmiałości lub zwiększenie agresywności)
  • Szanse i cele
  • podwyższony nastrój
  • zaburzenia koncentracji i pamięci
  • Dezorientacja
  • częściowo agresywne, obce lub zagrażające sobie zachowania
  • czasami lęk lub depresyjny nastrój

Zawsze jednak obowiązują następujące zasady: niezależnie od tego, czy ktoś może "dużo tolerować", czy też szybciej się upija, alkohol szkodzi jego ciału. Ponieważ alkohol jest trucizną komórkową. Oznacza to, że nawet niewielkie ilości alkoholu uszkadzają komórki i organy organizmu, takie jak wątroba czy układ nerwowy. Ten niszczący komórki efekt zawsze się rozwija, a jego zakres zależy zasadniczo i wyłącznie od ilości czystego alkoholu - niezależnie od tego, czy pije się go w postaci sznapsów, piwa czy wina.

Kiedy spożycie alkoholu jest niebezpieczne?

Eksperci są zgodni co do tego, że nie ma czegoś takiego jak wolne od ryzyka spożywanie alkoholu. Nawet niewielkie ilości alkoholu są szkodliwe, ale ryzyko chorób wtórnych wzrasta wraz ze wzrostem spożycia. Ilość alkoholu, powyżej której jest on zdecydowanie szkodliwy, jest przedmiotem kontrowersyjnych dyskusji ekspertów. W Niemczech powszechna jest następująca klasyfikacja na "wzorce konsumpcji" (w gramach czystego alkoholu na dzień):

Spożycie niskiego ryzyka: kobiety do 12 g / mężczyźni do 24 g.

Wszystko poza tym jest ryzykowną konsumpcją, co oznacza, że jeśli nadal będziesz konsumować, zwiększy się ryzyko szkodliwych konsekwencji. Kobiety, które regularnie spożywają więcej niż 40 lub nawet 80 gramów alkoholu, lub mężczyźni, którzy spożywają więcej niż 60 lub 120 gramów dziennie, mają wysokie prawdopodobieństwo, że wcześniej lub później spowodują znaczne szkody w ich organizmie.

Dla Państwa orientacji: szklanka piwa o pojemności 0,33 litra odpowiada około 13 g alkoholu. Kieliszek wina o pojemności około 0,2 litra odpowiada około 16 g.

Jeśli w tygodniu jest mniej niż dwa dni bez spożycia, spożycie alkoholu jest zawsze uważane za ryzykowne. Ponadto powyższa klasyfikacja dotyczy wyłącznie zdrowych osób dorosłych, a w szczególności nie dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią.